Prepúšťanie v Humenskom okrese nebude asi až tak drastické

04.12.2008 Humenné

Humenné 4. decembra (TASR) - Rokovania vedenia humenského úradu práce sociálnych vecí a rodiny s predstaviteľmi akciovej spoločnosti Chemlon Humenné, ktoré sa uskutočnili dnes popoludní, priniesli sčasti pozitívny výsledok.
Avizovaný počet 200 pracovníkov, z ktorými mala spoločnosť na základe ohláseného hromadného prepúšťania rozviazať pracovný pomer, bude nižší.
\"Bude to určite menej ľudí, ktorí prídu o prácu, presné čísla však budú známe až v priebehu budúceho týždňa. Vedenie spoločnosti hľadá vhodné riešenie a zatiaľ sme sa dohodli, že o prácu príde väčšina ľudí, ktorí by mohli požiadať o odchod do predčasného dôchodku, \" uviedol pre TASR riaditeľ úradu Ján Fink. Dodal, že firma bude dávať výpovede až koncom roka, čo znamená, že zatiaľ nespresnený počet pracovníkov by mal podnik opustiť koncom marca 2009.
Podľa Finka dôvodom hromadného prepúšťania je zlá ekonomická situácia v Chemlone. Spoločnosť vznikla v novembri tohto roka a prevzala firmu v nie najlepšom stave od akciovej spoločnosti Nylon, ktorej 100-% vlastníkom bol taliansky investor Nylstar. V súčasnom Chemlone, ktorý zamestnáva 575 pracovníkov, poklesla výroba o 30 % v dôsledku nedostatku objednávok.
Situácia podľa Finka nevyzerá až tak katastrofálne ani v sninskej s. r. o. Jas Elmont, výrobcu káblových zväzkov pre luxusné automobily Jaguár. Spoločnosť avizuje, že zo 120 prepustených by až 80 pracovníkov mohli prijať do pracovného pomeru iné firmy, s ktorými momentálne Jas Elmont rokuje.
Spoločnosť Zekon Michalovce, ktorá ohlásila prepustenie 318 pracovníkov v humenskom závode, ponúka podľa Finka 90 z nich pracovné uplatnenie v Michalovciach, pričom sa bude snažiť doriešiť aj dopravu týchto zamestnancov z Humenného a okolia do Michaloviec.
V Humenskom a Sninskom okrese je v súčasnosti zhruba 5700 evidovaných nezamestnaných, čo predstavuje 10,1-% mieru nezamestnanosti. \"V prípade, že dôjde k uvedenému prepúšťaniu a keď k tomu prirátame, že končia podniky so sezónnymi prácami a niektorí ľudia sa vrátia zo zahraničia, miera nezamestnanosti by sa v prvom kvartáli budúceho roka mohla vyšplhať až na 14 %, \" doplnil riaditeľ.
 

Vyberte región